Sammanhållning

Norge är helt otroligt när det gäller sammanhållning. Över en vecka efter terrorattacken är det fortfarande massa minnesstunder och folk som samlas och sörjer. I Förde kommune bor det 12000 människor. Över 2000 folk mötte upp i centrum med facklor och rosor och hedrade dom döda. Trots att det inte var en enda från Förde som dog i attacken. Funderar, skulle det varit så i Sverige?

Det känns som att svenskar är mer ensamma. Alla tar hand om sig själv och sina närmaste bara. Ser det i idrotten med.. Här stöttar man det norska laget vilken idrott det än är. På world tour i beachvolleyboll i Stavanger är det otrolig stämning på läktaren. Även när det inte är nått norskt lag som spelar. Folk väljer en sida, och hejar allt dom kan! Till skillnad från på Åland när folk inte vågar heja på dom svenska ens.

Det är ju omöjligt att veta hur det skulle vara om Sverige skulle drabbas av nått sånt här.. Vad tror ni? Skulle svenskarna möta upp och samlas för att sörja på samma sätt?

Även om jag känner mig svensk så är jag otroligt stolt över att bo i Norge! Tycker regeringen, folket och medierna har skött det här otroligt bra!

En massa fina citat som kommit under den här tiden:

George W Bush 9/11: "We re gonna hunt you down."  Jens Stoltenberg, 22/7: "We will retaliate with more democracy"

“Ondskap kan drepe et menneske, men kan aldri beseire et helt folk”

"Hvis en mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen"


Kommentarer
Postat av: Sofi

Det är många, många här i Sverige som deltagit i tysta minuter och lagt ned blommor för ungdomarna på Utöya trots att det "inte ens" hände i Sverige. Jag minns också branden i Göteborg då det dog ca 50 ungdomar (kan hända var du för ung då), men då låg det blommor på nästan varenda gymnasieskola runt om i landet. Så nog kan vi manifestera tillsammans även om vi kanske till vardags är mer ensamma än våra grannar i väst.

2011-08-08 @ 23:11:03
Postat av: Sofi igen

MEN, norrmännen har verkligen tagit sig igenom den här tiden på ett fantastiskt sätt. Både folket, media och inte minst statsministern. Hatten av för Norge - absolut! (Mitt förra inlägg var på intet sätt menat att förminska norrmännen.)

2011-08-09 @ 21:58:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0