Året som gått- 2007

Januari:

2007 hade kunnat börja bättre, en nyårsfest som slutade med att jag satt längs skogsvägen i mariehill med Karin och var alldeles för full. Blev osams med min äldsta vän utan att veta vad jag sagt eller gjort. Men efter det måste jag säga att året blivit bättre än på många år. Trots motgångar har de bra sakerna dominerat.

Jag var med som målsägande på en rättegång. Mer än ett år efter händelsen så det var väldigt svårt att minnas något. Fick 500 kronor skadestånd för sveda och värk för att blivit slagen och se massa hemska saker. Illa, men det är så det är i Sverige.

Min sambo Elin flyttade ju till Elias i Uppsala så jag var ensam i vår 4a i Sätra några månader..


Februari:

Jag börjar jobba extra på Fjärran Höjderbadet. Sanna kommer och bor med mig 2 veckor när hon har praktik på Brända bocken. Blir bortskämd med lagad mat varje dag. Högskolan bjuder på en hockeymatch så jag och Kristin går dit i snöstorm. Första gången jag är in i nya Läkerol arena och jag är grymt imponerad.


Mars

Jag flyttar in i nya lägenheten på nordost.  

IK Sätra slutar 2a i serien och vi missar div 1 platsen.

Jag spelar Open i Uppsalas inomhushall med Mirjam och vi förlorar mot Tina och Lisa i finalen. Jag skaffar gymkort på worldclass.


April

Började prata med en kul kille på efterfesten. En Jesse. Han hade ett beachkort på sin presentation och dom var tydligen ett gäng som brukade spela. Kul tyckte jag. Så bjöd han mig +vänner på utflyttningsfest med grillning. Var lite tveksam men fick med mig flera ur laget så då kändes det bättre. Kom dit och det blev lite spänt i början men släppte snart. Kommer ihåg att en söt kille i röd tröja hjälpte mig att ladda hem African Queen och eftersom Mirjam var med så var partyt fulländat :)  Den söta killen var för övrigt Asp. Haha.


Jag var på kryssning med hela gänget. Den helt klart bästa hittills. En lagom blandning av fyllecell och offentligt sex och jag var inte med på nått av dom! :)  

Firade Valborg i Lenninge med Eken, Sigrid och Frida. Även det hur roligt som helst!!


Maj

Umgicks ofta med killgänget och beachsäsongen kom. Visade sig att dom var på lagom nivå att spela med och mot, så många, många timmar spenderades i boulongen. Samtidigt umgicks jag mer och mer med Kristin i min klass och jag är glad att jag hittat nån som är lika galen som mig :) 

Fick sommarjobb på hemtjänsten i valbo och trivs hur bra som helst. Det är bara 75 % så jag slutar innan 14 nästan varje dag. Perfekt för beachvolleyboll. Spelar turneringar med många olika som vanligt.. Men blir inte så nöjd med resultaten.

Var på ledar camp i Rättvik och hade jättekul!  Badade i siljan, träffade floorfillerdeltagare, dansade hiphop, disco och modernt. Gick väl så där :) 


Juni


Beach för hela slanten. Turneringar varje helg utom midsommar. Satt ensam och körde till Umeå för att spela till och med.

Midsommar firades i Emilias stuga men blev väldigt lugn för min del. Förutom lite bråk då. Jag och Eken sov hos mamma och åt sill och potatis med henne.

Min yngsta syster Sanna tog studenten! Det var en stolt syster som stod där i Bollnäs och grattade! Även Sigrid tog studenten och jag var till hennes bal och tittade. Hon var så vacker :) 


Juli

Kristin flyttade till Gävle! Mycket efterlängtat! Samtidigt har Tina avskedsfest för hon är på väg att flytta till Stockholm. Mycket oväntat och mycket tråkigt.

Beach varje helg som vanligt.

Vi är och tränar i Boulongen nästan varje dag.

Asp blir singel och bestämmer sig för att dränka sina sorger i sprit. Det leder till att en kille ringer polisen och ger vårat signalement, och dom vill ta hand om honom men bedömer att jag klarar det. Jag BÄR hem honom från krogen ungefär 2-3 timmar efter att allt stängt och han nyktrat till så mycket att han i alla fall kan lyfta huvudet.

Juli blir lite tråkigt eftersom en av mina bästa vänner blir tillsammans med nån jag tycker väldigt mycket om.

Sätra blir erbjuden en plats i div 1 Norra, och jag bestämmer samtidigt att åka till Norge och jobba med Malin Ivarsson. Planen är att resa till thailand, australien och NZ efteråt.

Jag och Kristin var på brynäs första isträning. :)


Augusti


Sigrid åker till australien så det blir väldigt tomt.

Asp, jag, Eken och Peter åker till Åland och avslutar sommaren på det bästa sättet nånsin! World tour i beachvolleyboll och boende i husvagn.

Jag fyller 23 år. Inget märkvärdigt med det.. förutom kanske att jag får åka lagligt på kryssning.

Kristin fyller 30 dagen innan och det firas stort! :) Hon får ett fallskärmshopp av oss i present.

Malin bestämmer sig för att inte åka till norge och sedan resa. Två dagar senare ringer en kille från Norge och erbjuder oss jobb, så jag letar överallt bland vänner och bekanta men ingen kan åka. Hittar till slut en tjej från Borlänge på ett forum och vi tar jobbet som ullsorterare på ett slakteri i Förde.

Hade reunion med simmarna.. Ca 8 år sen man träffade vissa av dom så det var väldigt trevligt.


September

Jag åker till Norge. Gör inte annat än att jobba, träna och sova. Får mycket nya norska vänner.


Oktober

Jobbar, och jobbar. Festar en del men annars händer inte så mycket.


November

Jobbar 1 vecka in i nov sen åker jag hem. Hemma är inget som förut och jag saknar sällskapet jag alltid haft när jag varit i Norge. Jobbar extra på hemtjänsten och spelar div 1 med Sätra. Det går grymt bra och vi vinner nästan alla matcher.

Jag och tre andra i laget fick dopingtesta oss!

Jag får jobb på ICA maxi i Förde. Heltid och 130 NOK i timmen så jag bestämmer mig för att åka tillbaka. Hittar 2 tjejer som vill hyra min lägenhet januari-juni så det passar mig perfekt.


December

Vi vann div 1 Norra och gick upp i allsvenskan. Helt overkligt! 

Är tillbaka i Förde och trivs väldigt bra. Var hem över jul men nu är det ingen återvändo.. vet inte när jag kommer tillbaka till Sverige nästa gång. Ser fram emot ett lika bra, eller bättre 2008!  Jag har inget nyårslöfte men ska försöka att börja om, och glömma allt dåligt som varit.


Så där, det var min långa men ändå väldigt nerkortade årskrönika. Gott nytt år till alla där ute!


Man ska inte ropa hej...

Jaa.. nu sitter ni väl spänt vid era datorer och väntar på att höra hur denna flygresa gick. Eller kanske inte. Men jag berättar ändå.

Flyget Arlanda-Oslo var bara 20 min försenat! Mycket bra tyckte jag...eftersom jg bara skulle ha 1 timme å 10 min på mig innan nästa flyg gick. Vi kom iväg å allt var bra.. jag tänkte när jag satt där att det var så skönt att det flöt på. Mmm så kommer vi fram till gardermoen.. å väntar å väntar på väskorna. Tar EVIGHETER å jag börjar bli stressad. Går på toa.. tar ut pengar.. allt för att det ska gå så fort som möjligt efter väskorna kommit. Går tillbaka å väskorna har fortfarande inte kommit. Ätnligen kommer dom och det är ca 35 min till flyget avgår.. man ska checka in 30min innan men det brukar alltid hålla öppet längre eftersom det är kö. Å så kommer aldrig min väska nån gång!! VÄNTAR Å VÄNTAR..  NÄST SIST kommer min väska!!  Springer som en tok genom flygplatsen och till min incheckning.. den är stängd!! Panik.. sista flyget.. vad gör jag?  Så gick jag till informationen å han ringde ett samtal å fick veta att bagaget redan åkt till planet.. det går nog inte. Eller vänta.. har du nått i väskan som du inte får ta ombord på planet. Man får ju inte ha vätskor på planet så min 1,5 liter julmust till Kaya å Rosy fick jag slänga. Å så lite schampo å sånt.. Å en jättedyr aloe vera kräm. Å ändå var det inte säkert att jag skulle hinna på planet. Gick igenom säkerhetskontrollen å fick kontroll på väskan..den lilla som tur var. Bad henne skynda sig å sa att mitt plan gick 20.47. OJ sa hon.. det är ju nu!  JAAA... så fick jag väskan å sprang. Gate 4. Det började på 39. Det är en evighet och jag fick stanna och gå flera gånger. Bannade mig själv för att jag inte har bättre kondition! Nu blir det hårdträning!     Kom fram, torkade svetten i pannan å försökte få tillbaka andningen...å dom snälla flygmänniskorna väntade på mig! Dom fixade ett låtsasboardningcard och jag fick komma på planet ändå!! TACK!!  

När ja kom fram tog jag flygbussen ner till Förde sen kom Arild å hämtade mig där å skjutsade hem mig. Mycket snällt. Nu har ja duschat å ska lägga mig å läsa. Terje är på fest.

Ha det bra allihopa..det ska jag ha! :)

Inte ens julafton

Inte ens julafton blev skonad från min obotliga otur! :)  Först kom jag till jobbet kl 7 på morgonen.. och har inget schema liggandes till mig.. Why!? Jo för att PFV är sämst på att planera. Dom har bokat dubbelt..på julafton! Jaha.. så då fick vi pussla ihop ett schema åt mig. Med pensionärer som jag inte brukar gå till. Jag som till och med längtat till att få säga god jul och kramas lite med "mina" gamlingar.
Aja tänkte jag, inget kan förstöra mitt goda humör just nu. Så kom jag hem, bytte till finkläder och sminkade mig. Konstaterade att jag skulle bli en timme tidig till mamma till och med! Kom ut till bilen.. Har lånat pappas Chrysler PT Cruiser


OCH SÅ VAR DET PUNKTERING PÅ FRAMDÄCKET!!!!  Helt platt var det. Jag har inte hört nånting när jag har kört...å sen bara varit uppe ca en halvtimme i lägenheten. Ringde till pappa och berättade, och han sa att han hade en burk med punkteringsskum i bagagen som jag kunde testa. Det är ett skum som man sprutar in i däcket å så kan det laga hålet om det är litet!  Aa det lät ju bra.. Insåg att jag var tvungen att gå upop och byta om igen till oömma kläder, sen fyllde jag i skummet, å åkte till macken och skulle fylla på mer luft. Sen stod det att man skulle köra runt lite så skummet kan fördela sig. aja körde lite lugnt i stan å sen hem igen. Kollar däcket när ja kommer hem å det ser bra ut...men så hör jag..Det pyser!! :(   Jaa då var det bara att ta fram reservdäcket då!  Efter ett ANTAL telefonsamtal till min stackars pappa så var det nya däcket på. Ett litet minidäck som man bara fick köra 80 med, plus att man helst inte skulle köra mer än 10 mil med det. Tur att det bara blir typ 11,5 från mig till mamma, sen pappa. :P
Kan säga att det gjorde ont i mitt hjärta att behöva köra 80 på E4!! Satte i farthållaren på exakt 80 och sen var det bara att snigla fram och stoppa trafiken :(
Kom fram 1 timme å 15 minuter efter att dom andra börjat äta julmiddagen. Åt massvis med mat, och sen hade vi julklappsutdelning. Tomten var misstänkt lik min syster Pernilla. Sen var det fika, å sen dax att åka hem till pappa. Även den resan gick väldigt sakta.
Hos pappa blev det fika, å sen julklappsutdelning igen. Sen satt vi och myste och sjöng lite karaoke.. Har ju hamnat i en musikfamilj nu.. pappa, sanna å madde sjöng å det lät väldigt bra. Jag kom väl in me nå ord ibland men det kändes dumt att förstöra :) 

Fredrik hjälpte mig att byta till ett vanligt däck, iofs sommardäck men jag kan iallafall köra lite fortare än 80 om det är bart! :)

Nu hoppas jag bara att resten av min sverigevistelse blir bättre. Åker ju tillbaka till Norge på fredag sen är jag borta på okänd tid. Kommer inte ha nån lägenhet att komma hem till heller. Känns jättekonstigt!!
Idag har iallafall varit bra. Jobbat 7-11 och sen sov jag middag ett tag. Sen till Asp å se en film å äta sushi, å skjutsa honom till grabbkväll :)  Sen skulle ja hyra film, men det var exrent filmer, 3 för 100 och jag hittade tre jag inte sett så då blev det att köpa filmer istället :) 

Nu sitter ja å pratar me Tahu från NZ som jag träffade i Australien..han kommer till europa i maj å tänkte hälsa på! :)

GOD FORTSÄTTNING allihopa!!

Puss puss


Var det turkiet jag var i?

Man kan ju lätt tro det när man tänker tillbaka på min hemresa. Sitter på Arlanda nu..äntligen!   06.33 gick planet från Förde. Då hade ja varit vaken ett tag för Terje terroriserade mig för han va på fest. han ville visa upp sin snygga svensk sa han. Suck. Orka festa kl 5 på morgonen! Aja men fick låna hans bil iallafall upp till flygplatsen. Väldigt snällt tycker jag. Han måste ju få skjuts dit å hämta den nu. :)
Hamnade bredvid en man på kanske 55 år som började prata och märkte att jag var från sverige precis som han. Han hade bott i Förde i 11 år, fast han hade varvat det med Grand Canaria några månader om år. Annars skulle han inte stå ut med regnvädret sa han. Jag kan förstå honom. verkade som en rik typ, bjöd mig på en vatten! :P Han hade eget  företag i Norge å va delägare i företag i gud vet hur många länder. Sålde nå fisk.
Han hade även jobbat som  pilot och pratade om att det var så perfekt flygväder, lagom kallt och inga moln. Dom hade sagt att det skulle bli skitväder på gardermoen, men han konstaterade att dom hade fel. Så berättade han att Gardermoen ligger på ett grymt dåligt ställe, att det vädligt ofta blir förseningar å inställda flyg för att det bildas nå iskristaller i molnen å då kan man inte starta. Jaha tänkte jag å var måttligt intresserad.
När vi landade 50 min senare hade det faktiskt bildats ett täcke med dimma... aja så kan det gå.

Kom till gaten i bra tid och väntade. å väntade. Va tvungen att gå tillbaka till en tavla å kolla. Ny tid 9.20.  Jaja bara en halvtimme, det kan man väl så ut med!  Tio över 9 sa dom i högtalarna att vi skulle gå till en annan gate ganska långt bort. 9.30 fick vi börja visa boarding pass och vänta på bussen som skulle ta oss till flyget. Bussen kom efter ett tag och vi gick på. När vi kom fram till flygplanet så fick vi inte komma in i flyget. En gubbe kom och sa nått om iskristaller och dimma. Jahaja. Den rike mannen hade haft rätt. Ny flygtid om TVÅ timmar sa gubben. ÅÅH..så fick vi åka tillbaka till gaten.. och där fick vi sitta/stå i 2 timmar till. Det fanns inte en enda sittplats där så man fick sitta på golvet om man inte ville stå. Aja men vi kom på flyget till slut, kom fram till arlanda.. stannade vid en gate..å väntar. Efter nån minut säger flygvärdinnan att det tyvärr är fel på vår gate så vi får vänta på en buss som tar oss till en annan gate. SUCK. Folk började skratta för nu var det bara lustigt. Kändes overkligt.

Nu ska jag gå till ett fullbokat tåg och hoppas att jag får åka med ändå. Wish me luck!!

Back in Norway

Ja det börjar bli dax att rapportera :)     Flygresan hit gick bra. Skönt att komma hit snabbt för en gångs skull. En timme flyg slår ju helt klart 9 timmar buss. Träffade Linda för en fika på flygplatsen i Oslo. Gick i samma klass i gymnasiet och har väl inte träffats så mycket sen. Men nu jobbar hon med baggage på Gardermoen och det var jättekul att träffa henne :)

Väl framme i Förde kom Johann och hämtade mig på flygplatsen å körde mig till Terje. Lämnade av väskorna sen blev jag bjuden på kinamat!! :)  Efter det åkte vi hem till Eivind och hälsade på. Kul att träffa hela familjen igen :)  Rosy har lärt sig gå nu.. kempeflink! :)  Blev inte kvar så länge, trött efter resan och ville ladda inför första dagen på jobbet.

ICA maxi är inget ICA maxi som i Sverige...det är mer ett kvantum. Eller kanske nå mellanting. Skönt tycker jag.. det är svårt att hitta allt ändå! :)   Alla är väldigt unga som jobbar där. Inte många över 30, å det verkar va bra stämning å så. Första var mest fixa kläder å gå igenom butiken å såna saker..  idag har jag å Linn som jag jobbar med försökt få lite ordning på alla varor. Det svåraste är att få plats med allt. Idag kunde jag till å med hjälpa en kund! :P  Man känner sig ganska dålig när man får vidarebefodra nån för att hitta nått eller veta va nått kostar. Dom flesta tycker att det är roligt när man pratar svenska iallafall. :)

trivs jättebra i lägenheten.. Terje har inte varit hemma än. Han kommer imorgon, sen åker han fredag igen å är borta hela helgen, å så tillbaka till jobb på måndag. :)   Tom kom med en säng igår.. fick till å med hjälp att bygga ihop den. Blir så bortskämd. :)  Fast när jg skulle provligga den så brakade den ihop... men det fixades på en gång!

Det enda som jag saknar nu är en bil! 20 minuters promenad till jobbet går jättebra.. men från jobbet när man är trött, det är jobbigt!  Å kallt! Ska få låna Terjes bil i helgen iallafall..

   

Ha de!

Lite bättre än alla andra

Skrällen är ett faktum - Sätra till allsvenskan
SUNDSVALL

· VOLLEYBOLL

Sätras volleybolldamer är klart för allsvenskan. Skrällen fullbordades efter att nykomlingarna i division 1 vann den helt avgörande matchen mot Sundsvall i tre raka set.
- Jag trodde att det skulle bli mycket jämnare, sa Sätratränaren Stefan Lind.

Det började med att Sätra efter att ha slutat tvåa i division 2 i fjol fick en gratisplats till division 1 eftersom Härnösand drog sig ur. Sätras volleybolldamer visade i går att man var mer än värda den platsen. När serien under gårdagen färdigspelades stod man helt plötsligt som seriesegrare - som nykomlingar.
   - Jag är otroligt nöjd att vi klarade det trots att vi hade stor press på oss, sa Stefan Lind efter att hans lag slog Sundsvall i tre raka set i den direkt avgörande seriefinalen och snodde därmed seriesegern från just Sundsvall.
   - Jag tycker att vi hade greppet av matchen och vinner helt rättvist.
   
   Nu väntar ett uppehåll för sensationslaget Sätra, men den 12:e januari drar allsvenskan i gång och Sätra går in i densamma med spelare där samtliga aldrig någonsin spelat på en högre nivå än division 1.
   - Det ska bli riktigt spännande, vi möter ju lagen strax under elitserien och nu blir det ännu tuffare, avslutade Lind.
   
   
   SUNDSVALL-SÄTRA 0-3 (17-25, 23-25, 23-25)
   Poäng, Sätra: Lisa Westby 13, Kristin Ekdahl 9, Mirjam Vestlund 9, Sofie Jonsevall 7, Petra Bjelke 6, Elin Dahlberg 2.
   Bäst i Sätra: Lisa Westby.


Vilken underbar känsla!  Går inte att beskriva!! Kunde inte fårr en bättre avslutning innan Norge!!  Drack några glas vin och det räckte.. Alla var så glada att alkohol inte behövdes! Jaa.. jag hittar inga ord!!

Bilder på våra fina vinnartröjor kommer senare! :)  För er som missade oss på krogen alltså.

Julklappar i förväg :)

Vilket lyx! Jag har fått tre st julklappar redan!! :)  Först kom det ett brev på posten från Anna som jag var i Norge med :)   Av henne fick jag blowjob vouchers som hon hittat på sin resa till London :)Sen kom Sigrid hem idag (jippie!!!)  å då fick jag världens äckligaste pålägg från Australien :)   Länge sen man åt sånt nu. vegemite. Om nån vill smaka är det bara att komma.  Å så fick jag Fundies. The underwear built for two. :)  Vet inte riktigt vem hon hade tänkt att jag skulle hoppa i dom med men.. det märks väl!  :)

  

TACK BÅDA TVÅ!!  

Å så måste ja säga att det va skitkul att ha sigge tillbaka på träningen! Man blir så taggad av hennes kämparglöd i bollning å allt :)  synd att det bara blir en tillsammans innan vi åker åt olika håll.


Måste bara

Såg mitt första avsnitt av Idol i fredags.. Missade allt när jag var i norge.. men jag måste säga. Amanda Jenssen. Fy fan vilken underbar röst!  Jag som hatade den här låten! (Jöbacks fel)  Men nu. ÄLSKA!!!

Hemokromatos

image66


Idag har jag tagit tag i saker som jag borde gjort för länge sen. En av dom var att ringa runt och försöka lista ut varför jag inte blivit kallad till blodprover för min hemokromatos. Efter många samtal kom jag fram till en vänlig människa som konstaterade att jag borde blivit kallad i Mars 2007. Jag tyckte väl att det gått lite väl lång tid jag med! :)  Hon fixade även så att jag skulle få komma till medicinmottagningen i Söderhamn redan på fredag. Väldigt skönt att få det gjort innan Norge! Tänkte att jag skulle dela med mig av vad hemokromatos innebär.


I normala fall innehåller vår kropp omkring 5 gram järn. Då förråden är fyllda, vägrar tarmen att suga upp järn från födan. Vid primär hemokromatos saknar tarmen denna förmåga att inte absorbera järn, en hemokromatospatient tar tillvara allt det järn som finns i födan, oberoende av om det behövs eller inte. Kroppen har inte någon möjlighet att utsöndra överlopps järn, och vid hemokromatos får man därför småningom en järninlagring i nästan alla organ i kroppen, med funktionsrubbningar som följd.

Kvinnor får symtom av denna sjukdom i medeltal i något högre ålder än män. Orsaken är uppenbar, kvinnor förlorar en del järn varje månad i samband med menstruationsblödning. Som en följd av detta är sjukdomen mera sällsynt hos kvinnor.

Järn i för stora mängder är ett skadligt ämne, och alla de organ, där järnet lagras, kommer småningom att skadas.


Vanliga symptom:

  • Matthet
  • Trötthet
  • Magont
  • Ledbesvär
  • Sexuell olust
  • Impotens hos män

Om man inte behandlar sjukdomen kan man få allvarliga sjukdomar på bland annat lever och hjärta. Tex Cancer och diabetes.

Några mediciner finns inte. Det finns dock en verksam behandling och det är venesektion, som är detsamma som åderlåtning eller blodtappning.

Den som har väldigt höga ferritinvärden kan behöva tappas på 400-500 ml blod så ofta som 1-2 gånger i veckan tills järnhalten går ner, vilket kan ta ett år eller mera.
Tanken är att man skall få ner järnhalten så att man har en lätt järnbrist. När man kommit så långt så räcker det med blodtappning 3-4 gånger om året. Något som man måste hålla på med resten av livet.

När jag testade mig i mars 2006 var det för att min faster, farbror, pappa och syster redan fått diagnosen. Normalt värde för en tjej skulle vara på ca 80.. jag hade 280 :)  men det var ändå inget farligt värde. Därför skulle jag vänta ett år innan jag skulle börja tappa blod. Eftersom jag har inte haft min "förlust av blod varje månad" på 1 år så känner jag att det börjar bli lite aktuellt att testa sig. :)
Det roliga är att den sortens hemokromatos som jag har kommer från båda föräldrarna! Vad är det för odds på det lixom! :)


RSS 2.0